PIATTI TIPICI – From Food Ingredients to Beautiful Patterns
Projektantka Marta Lavinia Carboni we współpracy z fotografką Ambrą Zeni „przetłumaczyły” kulinarne składniki zaczerpnięte z różnych grup etnicznych na piękne kolory i wzory, które zostały umieszczone na ceramicznych talerzach obiadowych.
Dzisiejsze metropolie są tworzone przez nieskończenie rosnącą ilość napływających kultur, stylów życia, tradycje oraz ludzi. Jedzenie w najlepszy i najbardziej autentyczny sposób stanowi klucz do rozumienia poszczególnych grup etnicznych. Właśnie potrawy zainspirowały Carboni do wykonania oryginalnego projektu.
Przebywając w Mediolanie, zapytała mniejszości etniczne tego miasta na temat typowych dań przygotowywanych z lokalnych produktów. Wtedy Carboni dokonała wyboru sześciu najbardziej „obecnych” krajów i ukazała potrawy jako grupy kolorów.
Stały się one abstrakcyjnymi, geometrycznymi wzorami, które nachodzą na siebie i łączą się ze sobą, tworząc delikatne, koronkowe dekoracje. Kolekcja została nazwana „Piatti Tipici” co oznacza „typowe dania”.
(Chiny)
(Egipt)
(Maroko)
(Włochy)
(Peru)
(Filipiny)
Comments: no replies